Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is waadvermogen moderne auto?

Vraag gesteld door ted wetselaar op 21 mei 2018

Voor een artikel dat ik schrijf over ""Watersnood en gevolgen daarvan"" wil ik graag weten wat in het algemeen het waadvermogen ( =hoe diep kan water zijn alvorens voertuigmotor stopt ) is van een moderne auto , gelet op alle elektronica , zowel voor een benzine-auto als een volledig elektrische .

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt naar de doorwaaddiepte. Dat is de maximum diepte van water op de weg waardoor u met de auto kunt rijden. Denk vooral aan wateroverlast.

De opgave verschilt per fabrikant, maar de informatievoorziening daarover ook. Volvo bijvoorbeeld geeft (in dit geval bij de V40) uitgebreid advies over het rijden door water dat op de weg ligt: 25 cm diepte met maximaal 10 km/h. Een terreinwagen kan meestal door dieper water rijden. Een Volkswagen Amarok kan probleemloos door 50 cm diep water rijden.

In de instructieboekjes van de volledig elektrische 2018-modellen van de Opel Ampera-e en Nissan Leaf vind ik niks terug over doorwaden van water. Renault geeft voor de elektrische Zoe het advies: "Rijd niet door als het water op de weg hoger staat dan de onderrand van de velgen."

Een volledige lijst is er niet, het gegeven staat niet in onze database.