Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ratelende distributieketting Skoda Rapid 1.2 TSI 90 PK

Vraag gesteld door arjanskoda op 31 december 2018

Ik heb een Skoda Rapid 1.2 TSI van 2015 (93.000 km). Nu begint de distributieketting te ratelen bij koude start. Volgens de dealer moet dit minstens 10 seconden duren voordat ze deze mogen vervangen onder garantie van de importeur (PON). Ik heb 4 jaar garantie. Ik vind dit raar. Heeft iemand hier ervaring mee? Kan ik dit gewoon eisen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De distributieketting van uw Skoda 1.2 TSI ratelt na de koude start.

Een voortijdig versleten distributieketting is een bekend probleem bij deze 1.2 TSI motoren en kan bij breuk voor grote motorschade zorgen.

Uw dealer geeft aan dat de distributie minstens 10 seconden moet ratelen voordat ze deze mogen vervangen voor garantie.

Het ratelen na de koude start is niet de enige manier om de mate van slijtage van de distributieketting vast te stellen. Uw dealer kan de ketting ook opmeten om de lengte van de ketting vast te stellen en ook de stand van de kettingspanner geeft informatie over de staat van de ketting.

10 seconden ratelen is overigens veel te lang. Het ratelen versnelt de slijtage van de ketting omdat er geen constante spanning op staat.

Op onze website vindt u een stappenplan klachten na aankoop.
***

Reactie van arjanskoda:

Beste Leo,
Hartelijk dank voor uw snelle reactie en advies. Ik ga hiermee terug naar mijn Skoda dealer en probeer alsnog vervanging onder garantie te krijgen.