Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel PK heeft een auto nodig om een vouwwagen te trekken in de Alpen?

Vraag gesteld door Ad van Dijk op 26 augustus 2016

De trekkracht van elke auto is makkelijk te vinden en dan denk je al snel: als mijn vouwwagen daar onder zit, dan kan ik dus veilig op vakantie. Toch hoor ik tegenstrijdige berichten over de benodigde PK's. We willen onze oude auto inruilen en vanuit milieu oogpunt geen onnodig 'zware' auto kopen om éénmaal per jaar de bergen in te rijden.

Onze vouwwagen heeft een oplooprem en op het disselplaatje staat 500-750 kg.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de benodigde hoeveelheid PK's de toekomstige auto nodig heeft om een vouwwagen te kunnen trekken.

Vouwwagen trekken
Een vouwwagen tot 750 kg heeft natuurlijk het voordeel geen noemenswaardige windvanger te zijn. In ieder geval niet in vergelijking met een caravan. Aan ruwweg 50kW/70PK heb je wel voldoende motorvermogen om vanuit stilstand en rond de 90 km/u goed en verantwoord uit de voeten te kunnen.

Advies
Let wel op: veel auto's in het A-segment (kleinste klasse) mogen op papier niks trekken. Verder adviseer ik u om één of meerdere serieuze trekkandidaten te bekijken in ons caravantrekker programma. U selecteert dan ook dat het om een vouwwagen gaat en vervolgens ziet u wat de trekresultaten zijn vanuit een stilstaande situatie op hellingen en al rijdend rond de 80/90 km/u.