Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

benzinetank geen aftapkraan

Vraag gesteld door senior2014 op 9 februari 2018

De benzinetank van mijn Mitsubishi Space Star heeft geen aftapkraan.
Is dit bij alle auto's zo ? In het verleden heb ik op technische installaties gewerkt waar oa de brandstoftank ( vele duizenden liters inhoud) wel aftapkranen hebben en waar dus bezinksel oa condenswater kan worden afgetapt. Bij auto benzinetanks dus geen mogelijkheid om residu af te tappen. Vandaar dat lampje lage stand benzine
in de tank al aan gaat na 25 liter verbruik , totale inhoud 35 liter.
Bij een steile helling moet je wel voldoende benzine in de tank hebben zoals op en af helling naar parkeerdaken van winkelcentra.
Maar geen residu aftapkraan vind ik een vreemde zaak.
Gaarne uw commentaar.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het aftappen van een benzinetank.

Een aftapkraantje zult u inderdaad niet tegenkomen en kan ik me geen generatie auto's herinneren die dat wel hadden. Het simpel kunnen aftappen van een tank lijkt me ook voor de veiligheid geen verstandige voorziening.

Het aftappen van de tank kan best weleens aan de orde zijn bij verkeerd getankte brandstof of ernstige inwendige vervuiling van het brandstofsysteem en tank. Bij diesel komt verontreiniging nog weleens voor. Maar dit soort ingrepen zoals ook een professionele reinigingsbeurt, gaan dan via de brandstof(retour)leidingen. Maar zoeken naar aftapkraantjes voor een brandgevaarlijke vloeistof als benzine of diesel is inderdaad tevergeefs. Dit is ongetwijfeld ook niet toegestaan binnen de typegoedkeuring van een auto, behalve dan een afsluitbare tankdop.

Voor het onderhouden van het brandstofsysteem, zoals ook het tegengaan van het verontreinigen van benzine of diesel, wordt vaak gekozen voor een toevoeging in de tank. Dit wordt vaak preventief gedaan tijdens onderhoudswerkzaamheden en zou eigenlijk voldoende moeten werken om het brandstofsysteem fris te houden.