Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanbetaling auto terugvorderen

Vraag gesteld door Megensje op 24 november 2018

Ik heb een aanbetaling gedaan op een auto die geleverd zou worden in week 43 ( 22 t/m 26 okt. ) vandaag 24 november is de auto nog steeds niet geleverd en wordt ik wederom met allerlei vage smoesjes afgewimpeld kortom ik ben er klaar mee en wil van de aankoop af en mijn aanbetaling terug, vraag is dus of ik juridisch gezien in mijn recht sta en de aanbetaling terug kan vorderen ?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft bij een autobedrijf een occasion gekocht. De levering zou zou in week 43 (22-26 oktober) plaatsvinden. Nu de auto nog altijd niet is geleverd, vraagt u zich af of u onder de koop uit kan.

Bij de koop van een nieuwe of gebruikte fiets, auto, motor of caravan duurt het vaak nog enkele weken of maanden voordat de ondernemer het voertuig daadwerkelijk levert.

Vermoedelijke leveringstermijn
Bij het afspreken van een vermoedelijke leveringstermijn in de koopovereenkomst is er geen vaststaande afleveringsdatum. De verkoper geeft aan in welke maand of welke week de aflevering ongeveer plaatsvindt.

Komt de verkoper de vermoedelijke datum niet na? Stel de verkoper schriftelijk in gebreke en stel daarbij een redelijk termijn. Is de verkoper aangesloten bij de BOVAG, dan is de termijn drie weken. Is de gestelde termijn verstreken zonder levering, dan kun je de koopovereenkomst ontbinden.

Vaste leveringstermijn
Als in de koopovereenkomst een specifieke datum staat dan bestaat er geen twijfel over de dag waarop de auto, motor of caravan opgehaald kan worden. De verkoper kan hier niet van afwijken zonder jouw toestemming.

Komt de verkoper de vaste leveringstermijn niet na, dan kun je de overeenkomst schriftelijk ontbinden. Heb je schade door de late levering dan kun je recht hebben op een schadevergoeding of een leen- / huurauto.

Op onze website treft u de tweetal voorbeeldbrieven aan.