Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Startprobleem VW Transporter

Vraag gesteld door R Schunselaar op 12 mei 2015

Ik heb een VW Transporter, bouwjaar 2012. Sinds een paar weken is het me drie keer overkomen dat de auto niet wil starten. Accu geeft voldoende spanning; radio, verlichting ed branden. Controlelampjes branden echter niet! Als ik de sleutel doordraai, start de motor en maar slaat meteen af.
Na een aantal minuten wachten branden alle lampjes weer en slaat de motor gewoon weer aan.
Het euvel doet zich voor bij beide sleutels. Ik heb ook gehoord dat het niet de startonderbreker kan zijn, omdat dan de controlelampjes wél zouden branden.
Wat zou de oorzaak kunnen zijn??

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Ik heb informatie ingewonnen bij de Technische Helpdesk van de Wegenwacht. Het komt bij deze auto voor dat het elektrisch deel van het contactslot problemen gaat geven. Daardoor gaat het contact niet volledig aan of kan de motor niet gestart kan worden. Daarnaast kan het zo zijn dat er een probleem is ontstaan in de contact aansturing (+15, multifunctie regelapparaat, of +15 relais) óf de tellerklok zelf. Het is namelijk zo dat als het dashboard een voeding mist, de sleutelherkenning – die voor een deel in de tellerklok zit - niet werkt en hierdoor de motor niet blijft lopen.

Het is moeilijk om op afstand direct aan te kunnen geven waar het probleem zit, er zijn zoals blijkt verschillende mogelijke oorzaken, maar met met bovenstaande info in het achterhoofd kunt u contact opnemen met de garage voor een diagnose.