Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Overschreden levertijd auto

Vraag gesteld door Merlinde op 19 december 2017

Dag! Ik heb in mei een Dacia Logan MCV TCe 90 stop en start ambiance besteld. Geschatte levertijd op koopcontract: 15-09-2017. Die levertijd wordt almaar uitgesteld en zou nu week 8 in 2018 zijn. Mijn huidige auto is dringend aan een beurt, maar beter, aan vervanging toe. De dealer wil mij (geloof ik) wel een gratis leenauto aanbieden, maar wil daartoe de importeur aansprakelijk stellen. En of ik die importeur wilde mailen. Maar dat gaat niet, want de mails gaan naar de dealers. Stel, ik krijg een gratis leenauto, is het probleem misschien opgelost. Of ziet u daarbij nog adders onder het gras? Stel ik laat de koop ontbinden, dan heb ik razendsnel een andere liefst nieuw, voordelige auto nodig, met, in mijn geval, zo min mogelijk electronische toeters en bellen, omdat ik hooggevoelig ben voor electromagnetische straling. Vandaar dus Dacia... Mag ook iets anders zijn. Dus 2e vraag: Hoe kom ik snel via een andere weg aan de door mij gewenste auto. 3e vraag: Heeft u een advies voor een vlot te verkrijgen alternatief? Met dank voor uw reactie!

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U Hebt in mei 2017 een nieuwe auto besteld met een geschatte levertijd van 15-09-2017. Die levertijd wordt alsmaar uitgesteld. De dealer wil u wel een gratis leenauto aanbieden maar daarvoor zou u de importeur moeten e-mailen. U vraagt zich af of in dat geval het probleem opgelost is. Daarnaast vraagt u zich af indien u de koop ontbindt hoe u zo snel mogelijk aan de door u gewenste auto komt aangezien u gevoelig bent voor elektromagnetische uitstraling.

In de BOVAG voorwaarden (ervan uitgaande dat de BOVAG voorwaarden hier van toepassing zijn) is bepaald wat u kunt doen op het moment dat de door u bestelde auto niet op tijd wordt geleverd.

Is er in de koopovereenkomst een vermoedelijke levertermijn opgenomen dan kunt u de dealer schriftelijk in gebreke stellen en een termijn van 4 weken geven om de auto alsnog te leveren. Wordt de auto binnen deze termijn niet geleverd dan heeft u het recht om de overeenkomst per brief ontbonden te verklaren.

U kunt ook, in plaats van ontbinding, genoegen nemen met het ter beschikking stellen van een vergelijkbare auto door de verkoper, zonder bijkomende kosten (dat is wellicht ook de snelste manier om aan een auto te komen die aan uw specifieke wensen voldoet).

Eventuele schade die u lijdt als gevolg van de latere levering is als schade te verhalen op de verkoper. Dit is alleen anders als er sprake is van overmacht.

U kunt de ingebrekestelling sturen vanaf het moment dat de vermoedelijke levertijd is verstreken zonder dat er is geleverd.

Meer informatie over leveringstermijn vindt u op onze website.