Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trillen stationair

Vraag gesteld door J Post op 19 februari 2018

Mijn Volvo S90, 3 liter 6 cilinder benzine, draait heel lekker soepel bij een volle tank benzine. Stilstaan voor bijvoorbeeld een verkeerslicht voel je nagenoeg niets van het lopen van de motor. Dat hoort ook zo bij een 6 in lijn.
Maar als de tank wat leger is, ongeveer halfvol of leger, dan draait de motor merkbaar minder soepel. Je voelt een lichte trilling in het stuur, pedalen, etc. Hij klinkt dan ook wat brommerig.
Toerental lijkt normaal, verbruik is ook normaal (1 op 9,7km).
De distributieriem, waterpomp, multiriem en spanrollen zijn vervangen (preventief onderhoud, niet om dit probleem op te lossen), maar dat maakte geen verschil.
Het vervangen van de uitlaat (midden en eind demper) heeft de trilling wel minder sterk gemaakt, maar helemaal weg is het niet.

Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U geeft aan dat de motor van uw Volvo S90 3.0 6 cilinder benzine bij minder dan een halve tank benzine merkbaar minder soepel draait dan met een volle tank.

Voor het draaien van de motor zie ik geen verband met de hoeveelheid benzine in de tank. U geeft ook aan dat de motor normaal presteert en een normaal verbruik heeft.

Omdat u een trilling voelt in de auto en er verbetering is na het vervangen van de uitlaat denk ik eerder aan bijvoorbeeld de ophanging van de brandstoftank.

Als de brandstoftank half leeg is kan hij als klankkast werken. Bij defecten aan de ophanging kunnen dan trillingen doordringen in het interieur.