Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Qashqai 2014 - 'losse' remblokken?

Vraag gesteld door Broef op 16 februari 2018

Eind 2017 kocht ik een Qashqai uit eind 2014. Na enkele weken viel mij bij het inparkeren op dat de remmen een klikkend geluid maken. Dat geluid is er nog steeds. Als ik naar voren rijd en rem dan hoor je een klik, als ik weer na achteren rijd en rem hoor je weer een klik. Als ik een tweede keer naar voren rijd en rem dan hoor je de klik niet. Dus alleen bij de eerste keer naar voren of naar achteren.

Dit voorgelegd aan de Nissan dealer. Zijn verklaring: er zit speling in de remblokken waardoor de blokken na wisseling van rem-richting tegen de remklauw aan tikken. Dit schijnt een bekend fenomeen te zijn bij deze auto en het kan geen kwaad, aldus de dealer.

Ik hoor graag van een onafhankelijk (ANWB-) expert of dit inderdaad geen kwaad kan, want ik zit nu nog in mijn garantieperiode.

En... is er iets aan te doen?

Alvast hartelijk dank!

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw Nissan Qashqai uit 2014 geeft een tik bij het wisselen van rijrichting en remmen.

Op bijgaande foto ziet u een remschijf, een remblokhouder en een remklauw.

Uiteraard moeten de remblokken vrij kunnen bewegen in de remblokhouder anders zou het wiel niet meer vrij komen na het remmen.

Bij goed gangbare remblokken kan bij het voor en achteruit rijden bij het remmen de verplaatsing van de remblokken hoorbaar zijn. Dit kan inderdaad geen kwaad en mogelijk zelfs op den duur verdwijnen doordat het blok door vuil en corrosie minder ruimte krijgt.

Er hoeft dus inderdaad niets aan te gebeuren.