Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden in auto met Sloveens kenteken toegestaan in Slovenië en Kroatië?

Vraag gesteld door KPK op 22 januari 2018

Hallo,
Wij zijn uitgenodigd door vrienden uit Slovenië om gebruik te maken van hun vakantiehuis in Kroatië.
Wij mogen hun 2e auto lenen tijdens deze vakantie.

Nu is de vraag:
Mag ik als nederlander zonder meer rijden in een auto met een Sloveens kenteken EN mag ik met deze auto de grens tussen Slovenië en Kroatië oversteken?

En zijn er nog eventuele zaken waar ik rekening mee moet houden?

Verneem graag uw antwoord, waarvoor alvast hartelijk dank!

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U kunt een auto van vrienden in Slovenië gebruiken. U vraagt of u als Nederlander kunt rijden in een auto met een Sloveens kenteken. Ook vraagt u of u met de auto van Slovenië naar Kroatië kunt rijden.

Op zich mag u met uw Nederlandse rijbewijs rijden in een auto met Sloveens kenteken. Het is wel verstandig om te kijken hoe de auto is verzekerd en ook of u als bestuurder verzekerd bent.

Als u reist met een voertuig dat niet op eigen naam staat laat dan een ondertekende machtiging opstellen door de eigenaar, bij voorkeur in meerdere talen. Meer informatie over het rijden in een voertuig van iemand anders vindt u op onze webiste: anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.

In onze landeninformatie vindt u de verkeersregels voor Kroatië en Slovenië en de douaneregels voor Kroatië en Slovenië. Hier vindt u voor beide landen ook de benodigde voertuigdocumenten.