Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lekkage bij waterpomp poeli

Vraag gesteld door DJVER op 7 mei 2017

Goedendag, Mijn auto een Ford C-max 1.0 Ecoboost van 1/7/2013 is onlangs voor onderhoud en APK bij de garage (dealer) geweest. Er is een lekkage geconstateerd bij de waterpomp poeli. De C-max heeft 59500km gereden. Reparatie kosten rond de €300,=. De garage geeft 10% coulance korting. Ondanks dit gebaar heb ik een ander gevoel bij dit defect. Een waterpomp lekkage zou mijn inziens bij dit kilometrage niet mogen voorkomen. Volgens de garage is het slijtage en heb ik gewoon pech. De auto zit niet meer in de garantie. Graag verneem ik wat de technische levensduur is van de waterpomp. Heb ik inderdaad pech of is deze lekkage een fabrieksfout? Ik hoor graag uw reactie en wat ik eventueel kan ondernemen. Hartelijk dank.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de te verwachten levensduur is van een waterpomp.

Wat mij betreft tenminste het dubbele aan kilometers. Die tien procent is wel heel erg karig en lijkt mij tenminste fifty/fifty een redelijk uitgangspunt.

In ieder geval is er bij deze telerstand géén sprake van een normale slijtage waar de dealer mee schermt. In de meeste gevallen gaat een waterpomp een autoleven lang mee. Natuurlijk kan er altijd iets de geest geven, maar wanneer dit buitensporig snel is kan de consument daar de leverancier altijd over aanspreken. Wanneer uw dealer blijft bij dit aanbod, zou u nog kunnen overwegen dit voor te leggen aan de Geschillencommissie of eventueel Rechtsbijstandsverzekering.

Natuurlijk kan de reparatie plaatsvinden maar met het advies te betalen onder protest door dat te vermelden op de factiuur. Zie ook het Stappenplan klachten na aankoop waanneer u ontevreden blijkt over het coulance beleid van de dealer.