Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik verhaal halen bij mijn garage omdat mijn distributie riem is gebroken en de motor nu stuk is, 2 jaar nadat de riem is vernieuwd.

Vraag gesteld door son611 op 14 december 2017

Renault Clio automaat verliest plotseling vermogen.
Door anwb wegenwacht weggesleept. Volgens de wegenwacht was de distributie defect. Bij garage in de buurt(niet de renault dealer waar de riem is vervangen) is via de bougie in de cilinder gekeken en het defect geconstateerd.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

De distributieriem van uw auto is gebroken. Deze is twee jaar geleden vervangen door uw garage. U vraagt of u de motorschade kunt verhalen.

Een distriebutieriem moet steeds na een aantal jaar of aantal gereden kilometers vervangen worden. Is de riem destijds tijdig vervangen en nu nog niet aan vervanging toe, dan kunt u aangeven dat u dit gebrek niet hoefde te verwachten. Het moet wel vaststaan dat de distributieriem zelf de oorzaak is van de schade en dus niet een ander onderdeel.

Is de riem zelf de oorzaak van de schade van de motor, dan kunt u de motorschade volledig verhalen op de gagage die destijds de riem heeft geleverd en gemonteerd. Vaak zijn de kosten voor de nieuwe riem zelf wel voor uw rekening. Dit wordt gezien als onderhoud.

Het is belangrijk dat u de verantwoordelijke garage de gelegenheid geeft om de schade te beoordelen en te laten herstellen. Staat uw auto nu bij ergens anders, neem dan direct contact op met de verantwoordelijke garage om de schade te bespreken. Doet u dat niet, dan verliest u mogelijk uw rechten.

Voor de wijze waarop u de garage kunt aanspreken verwijs ik u graag naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.