Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Qashqai of concurrent?

Vraag gesteld door SvG2018 op 28 mei 2018

Mijn vrouw wil haar Passat uit 1998(!) nu inruilen voor een compactere auto met hoge instap. De Nissan Qashqai is nu een favoriet, maar mogelijk willen we ook concurrenten bekijken zoals Toyota C-HR, VW T-Roc of Golf Sportsvan, .. Mijn vrouw is minder gecharmeerd van Franse of Koreaanse / Spaanse / Amerikaanse merken. De auto zal slechts ca. 3000 km per jaar worden gebruikt voornamelijke voor korte ritjes tot ca. 10 km binnen bebouwde kom. Gezin met 2 kinderen van 10 en 13. We willen de auto 5 tot 10 jaar gebruiken. We hebben al een Audi A4 Avant voor lange ritten. Parkeergemak, veiligheid en comfort zijn belangrijker dan sportiviteit, acceleratie e.d.
Mijn vragen:
* Welke concurrent(en) van de Qashqai raadt u aan om ook te bekijken? Wat zijn daarvan de voor- en nadelen in onze situatie?
* We overwegen zowel een nieuwe (29.000 Euro) als een tweedehandse (bijv. bouwjaar 2012, 100.000 km, 15.000 Euro) Qashqai aanschaf. Het prijsverschil per maand uit de rekenmodule was opvallend klein (430 vs 380 Euro, ofwel 50 Euro / maand). Is dat logisch? Deze berekening gaat uit van de huidige rentestand van bijna nul, waardoor de rentekosten zeer laag zijn?
* Aangezien we het ons kunnen veroorloven is meteen het volledige bedrag betalen de meest optimale financieringsvorm? En private lease is niet aan de orde vanwege lage aantal kilometers?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U zoekt een auto voor korte stukjes in de bebouwde kom. Parkeergemak, veiligheid en comfort zijn eigenschappen die de auto moet hebben. U noemt verder ook de totale kosten per maand. Mocht u die willen drukken kunt u kijken naar goedkopere en lichtere auto's, die gezien de gebruiksomstandigheden ook prima zullen voldoen. De auto wordt niet gebruikt voor lange afstanden. Maar de kostprijs zal niet het belangrijkste argument zijn. Met de door u genoemde auto's concurreren verder de Mazda CX-5, Ford Kuga, BMW 2-serie, Mercedes B-klasse.

Het prijsverschil van circa 50 euro per maand tussen een nieuwe en gebruikte auto klopt wel. U maakt weinig kilometers. In de kostenberekening is de genoemde rente rentederving, geen rentekosten bij financiering. Niet financieren en uit eigen geld betalen is nog altijd het voordeligst. Private lease kan ook bij 3000 km per jaar een optie zijn.
***

Reactie van SvG2018:

Inmiddels vindt mijn vrouw de Qashqai te groot en kijkt ze bijvoorbeeld naar de Nissan Juke. Wat zijn de beste / populairste kleine auto's met hoge instap op dit moment (stadsverkeer, incidentele kleine ritjes binnen bebouwde kom)? Mijn vrouw houdt meer van Japanse en Duitse auto's dan van Koreaanse of Franse.

Mazda CX-3 is iets dat ze ook overweegt.