Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Drukgroep Focus

Vraag gesteld door FordFocus2014 op 8 november 2017

De koppeling van mijn auto blijft hangen. De remleiding is nu ontlucht en de koppeling werkt weer goed. De garage geeft aan dat de hydroliek bij de versnellingsbak enbij mijn pedaal vervangen moet worden. Is dit normaal als de auto nog maar 3 jaar oud is en 83.000 km gereden heeft?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De koppeling van uw drie jaar oude Ford Focus blijft soms hangen.

Uw garage heeft het hydraulische gedeelte ontlucht maar dit is slechts een bijverschijnsel en ligt de oorzaak elders. Uw dealer zoekt kennelijk de oorzaak in de hoofdkoppelingcilinder en de hulpcilinder/druklager bij de versnellingsbak. Vermoedelijk is er ergens een lekkage hoewel ik niet verwacht dat dit bij twee cilinders het geval is. Maar de diagnose is logisch hoewel ik het gebrek wel als buitensporig beschouw.

Na drie jaar en 83.000 km is dit géén normaal slijtage verschijnsel. Ik denk dat het terecht is wanneer u de dealer hierover aanspreekt, met het verzoek om met een coulance voorstel te komen. Een te verwachten levensduur van tenminste 10 jaar lijkt mij redelijk en zou uw bijdrage in alle redelijkheid ongveer 1/3 moeten zijn. U zou ook nog kunnen overwegen het gebrek voor te leggen aan de Geschillencommissie, waarbij het niet uitzonderlijk is dat een dealer ook soms zélfs alle kosten voor z'n rekening moet nemen.

Ik ben dus van mening dat de aard van het gebrek niet overeenkomstig de leeftijd en kilometerstand is. Wanneer de dealer, al dan niet op uw verzoek, niet met een redelijk financieel voorstel komt, zou u kunnen overwegen een in gebrekestelling aan hem te richten. Voor alle hulp en info hierover zie ons Stappenplan klachten na aankoop.***

Reactie van FordFocus2014:

Dank voor uw heldere reactie.