Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

aankoop auto verzwegen import schade auto

Vraag gesteld door paardenfan op 8 januari 2018

Wij staan op het punt om een auto te kopen bij een auto dealer waar wij al meerdere autos hebben gekocht en ook de autos in onderhoud hebben gehad.

Het gaat om een bijna twee jaar oude Opel Zafira.
Bij aanvraag voor een verzekering kwam aan het licht dat het om een import auto ging, terwijl de garage zei van niet.
De auto heeft een paar maanden in de verhuur gereden, terwijl de garage zei van niet.
De verzekering kon ook terugvinden dat er in het verleden schade is geweest met deze auto, dat had de garage niet vermeld.

Nu wij ze met dit alles hebben geconfronteerd, zeggen ze dat er schade is geweest aan voor en achterkant, maar dat die is verholpen.

Wat moeten we nou? Alsnog de auto kopen en ervan uitgaan dat ze nu wel de waarheid spreken?
Of de koop afblazen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht. De auto is nog niet geleverd. Nu is gebleken dat de auto schade heeft gehad en is geïmporteerd. Bij de aankoop is dat niet verteld.

U heeft een auto gekocht op basis van de beschikbare informatie. Bij zo'n koop heeft u als koper een onderzoeksplicht. U moet onderzoeken wat u koopt. De verkoper moet op zijn beurt vertellen wat hij weet van de auto. Heeft u gevraagd naar een eventueel schadeverleden? In dat geval is de informatie van de verkoper van belang. Als de verkoper heeft aangegeven dat er geen schade is geweest, dan mag u daar als koper ook van uitgaan. Heeft u niets gevraagd over schade, dan is het uitgangspunt dat er bij een gebruikte auto altijd een schade kan zijn geweest. Deze moet dan wel goed zijn hersteld.

Het feit dat het een importauto is had de verkoper naar mijn idee wel kunnen weten. Dit is iets wat ook zeker van invloed kan zijn bij de vraag of u een bepaalde auto wel of niet koopt. Dat geldt ook voor het feit dat het een auto is die is gebruikt voor de verhuur. Dit komt overigens wel meer voor, zeker bij nieuwere auto's. Als de verkoper dit wist, had hij dit wel moeten vertellen.

Ik kan mij uw twijfels voorstellen. U kunt de koop annuleren, maar dat kost u 15% van de koopprijs. Dat zou ik u zo niet aanraden. Alles bij elkaar zou ook grond kunnen geven voor het ontbinden van de koopovereenkomst. Daar kunt u een beroep op doen als u kunt aantonen dat u deze koop niet had gesloten als u deze informatie vooraf had gekregen. In dat geval vervalt als het ware de koopovereenkomst en zijn er voor u geen kosten aan verbonden. In dat geval bent u vrij om bij deze verkoper of elders op zoek te gaan naar een andere auto.

Wilt u de auto toch graag afnemen, dan zou u in ieder geval met de verkoper om de tafel kunnen gaan zitten om bijvoorbeeld een keuring af te spreken. (op kosten van de verkoper, maar in uw opdracht, dan krijgt u het rapport) Ook zou u daarbij kunnen kijken of de prijs die u zou betalen voor deze auto reëel is. Is er bijvorbeeld rekening gehouden met een eventuele waardevermindering als gevolg van de schade(s)? U zou nog kunnen onderhandelen over de prijs op grond van deze informatie.

Voor informatie over ontbinden van de koopovereenkomst en de stappen die u kunt nemen richting de verkoper verwijs ik u graag naar de informatie hierover op onze website.