Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Electrische auto afschrijving

Vraag gesteld door MaDij op 8 mei 2018

Ik overweeg om mijn Matiz in te ruilen voor een gebruikte elektrische auto van 2 a 3 jaar oud, maar dan wel eentje met lage gebruikskosten (goedkoper dan mijn Matiz) en een beperkte afschrijving (omdat ik op termijn mogelijk geld nodig heb voor de aankoop van een huis). De grootte van de auto maakt me niets uit, volledig elektrisch of hybride kan allebei; het aantal km dat ik er mee kan rijden is wel belangrijk: zeker 300 km zonder op te hoeven laden. Wat zijn voor mij mogelijk interessante modellen, of is de afschrijving altijd zo hoog dat elektrisch in dit geval niet interessant is?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een elektrisch alternatief voor uw Chevrolet Matiz.

Dat alternatief is er niet. Goedkopere kilometers dan met uw huidige auto is met een volledig elektrische auto óf plug-inn hybride in dit stadium niet mogelijk. Daar bij komt ook dat de actieradius van de gebruikte generatie niet aan die 300 km weet te komen. Bij nieuwe auto's zien we daar steeds meer postitieve ontwikkelingen in maar nieuw is automatisch een hoge afschrijving. De nieuwe Renault Zoë is klein en compact, en komt mogelijk nét aan een haalbare actieradius van 300 km. Maar snelladen is op dit moment gewoon duurder dan in vergelijking met brandstof.

Het voor u ideale alternatief gaat er vast komen maar goedkoper rijden is niet het uitgangspunt voor elektrisch. Het streven is dat we afscheid kunnen nemen van fossiele brandstof voor een betere luchtkwaliteit en CO2 reductie. Op dit moment probeert de Overheid met subsidie de verkoop van elektrische auto's te stimuleren, maar in de toekomst verwachten we niet dat het autorijden uiteindelijk goedkoper gaat worden. Met name de zakelijke rijder profiteert daar op dit moment nog wél van vanwege de geringe fiscale bijtelling. Maar in dit stadium is elektrisch rijden minstens zo'n 10 procent duurde vanwege de hogere aanschafprijs, forsere afschrijving en snellaadkosten. De actieradius is dan het volgende probleem maar dat is een kwestie van tijd.