Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan het kwaad dat het hoofd van onze dochter terwijl ze slaapt naar voren valt in de Maxi Cosi Axissfix?

Vraag gesteld door Anja24 op 20 augustus 2016

Wij hebben onlangs een Maxi Cosi Axissfix gekocht voor onze dochter (10mnd, 11kg, 76 cm). Deze hebben we gekocht omdat ze hierin achterstevoren vervoerd kan worden (en o.b.v. ANWB testgegevens). Afgelopen week maakten wij de eerste langere rit terwijl zij in dit stoeltje zat en viel zij, zoals zij ook altijd deed in de Maxi Cosi Cabrio, in slaap. Maar nu viel haar hoofd voorover, vooral als we met de auto optrokken (en echt niet snel). Het lijkt mij ten eerste erg onprettig, maar ik vraag mij vooral af of het geen kwaad kan voor rug en nek. Moeten we hier iets aan doen en wat kunnen we hier aan doen? Het stoeltje stond achterstevoren en in de ligstand.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over de zitpositie van uw van uw dochter in haar nieuwe autostoel.

Wat leeftijd en lengte betreft komt uw dochter inderdaad in aanmerking om met deze stoel tegen de rijrichting in vervoerd te worden. Uiteraard om in geval van een aanrijding zoveel mogelijk haar hoofd en nek te ontzien. Voor kinderen van deze leeftijd juist belangrijk vanwege de kwetsbaarheid van vooral nek en hoofd. In die zin dus volstrekt logisch dat u vraagtekens heeft over haar zithouding wanneer ze in slaap is gevallen.

Hoe onprettig het er misschien ook uitziet, wanneer het harnas goed op het lichaam aansluit en hoofdsteun en rugleuning volgens voorschrift staat afgesteld, zie ik geen bezwaar. Veel kinderen vallen op een soortgelijke manier in slaap en voor kinderen van deze leeftijd, die goed in staat zijn zelfstandig hun hoofd te kunnen bewegen zie ik dat niet als gevaarlijk. Bij hele jonge baby's zou ik deze slaaphouding wel proberen te vermijden.

Meer informatie over het vervoer van kinderen vindt u op onze website.