Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

consequenties te hoog oliepeil

Vraag gesteld door martin 42 op 27 juni 2016

Mijn Ford C Max, ecoboost 1600cc jaar 2012, krijgt eens per jaar een onderhouds beurt volgens het fabrieks onderhouds schema.

Bij nacontrole na de onderhoudsbeurt blijkt (nu al voor de tweede keer) dat de peilstok aangeeft dat er circa een kwart liter olie teveel in het carter zit.

Door het jaar heen merk ik niet dat olie verbruikt word.

Kan de overmatige vulling consequenties hebben voor het gebruik en / of de levensduur van de motor ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de gevolgen zijn van een te hoog oliepeil.

In elk instructieboekje zult u terugvinden dat het oliepeil niet boven maximum afgevuld mag worden. Te veel aan olie kan lekkages opleveren en in het ergste geval zelfs het draaiend gedeelte van de motor zwaar beschadigen. Dan moet er wel sprake zijn van ruim boven maximum. Zoals in uw geval zal 'n kwart liter te veel géén consequenties hebben, hoewel u wel degelijk uw dealer hierover moet aanspreken. Het is op z'n minst slordig te noemen wanneer een dealer tijdens onderhoudswerkzaamheden te veel olie bijvult. Maar zoals gezegd heeft deze geringe extra hoeveelheid géén gevolgen voor de duurzaamheid van de motor. ik ben wel van mening dat uw dealer het maximum peil moet respecteren en alsnog het niveau moet aanpassen.