Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is de toekomst van de campers met dieselmotor

Vraag gesteld door Behoo op 19 maart 2018

Door allerlei berichtgeving over dieselmotoren is het erg onduidelijk wat de regelgeving is (wordt) voor oudere campers in bv. Duitsland en Frankrijk ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de toekomst van campers met een dieselmotor.

In Duitsland is de milieusticker al 10 jaar geleden in het leven geroepen bij bezoek aan één van de grote steden. In het algemeen geldt, dat dieselvoertuigen van voor 2001 niet tot stadscentra worden toegelaten. De huidige stand van zaken in Duitsland is dat de kans groot is dat er maatregelen worden ingesteld tegen diesel personenauto’s van voor 2014. Maar wanneer het de oudere generatie camper betreft zónder roetfilter, was het lot van géén toegang krijgen tot bepaalde stadscentra al veel langer bezegeld. Voor alle aanvullende info zie Milieusticker voor stadscentra Duitsland.

In Frankrijk is er inmiddels ook sprake van milieuzones voor steden of soms ook een bepaalde omgeving. In veel gevallen alleen bij aanhoudende extreme luchtvervuiling. Frankrijk heeft concrete plannen om milieuzones ook nog in andere steden in te voeren.
Zie voor aanvullende info Milieuzones in Frankrijk.

Diesels van de oudere generatie zullen in de toekomst in Europa nog vaker tegen milieuzones aanlopen bij bezoek aan een grote stad. De inzet is uiteraard het verbeteren van de luchtkwaliteit in de grote steden. Andere beperkingen zijn er echter niet en is de oudere generatie campers voor de toekomst zeker niet kansloos. De beperkingen zijn slechts gericht op stadsbezoek en niet het recreëren buiten de stad.