Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

balanceren banden

Vraag gesteld door Captiva op 2 juni 2017

ik heb laatst mijn banden laten balanceren. Bij een van de banden moest er erg veel tegenwicht aan lood gemonteerd worden. Er werd mij verteld dat het wiel niet helemaal recht was. Bij het monteren van het wiel bleek dat de band niet goed op de velg zat ( hij moest nog "Ploppen") Kan dit de oorzaak geweest zijn dat er zoveel lood nodig was met balanceren? en dat mijn wiel waarschijnlijk helemaal niet krom is?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over onbalans in een wiel en of een niet goed gemonteerde band de oorzaak kan zijn van veel onbalans.

In ieder geval is balanceren feitelijk zinloos wanneer de band op een bepaalde plek onvoldoende de velgrand heeft bereikt. Het wiel draait vervolgens met een oneffenheid en krijg je dat met balanceren en vermoedelijk ook buitensporig veel lood ook nooit weg. Ik kan me voorstelen dat een kromme velg als mogelijke oorzaak dan ook een optie kan zijn.

Gelukkkig dat er ontdekt is dat het een montage fout is. Bij montage is het ook gebruikelijk dat de band met eerst méér druk wordt opgepompt dan voogeschreven. Met name om de band over de velgschouder te krijgen en goed aan te laten sluiten op de velgrand. Vermoedelijk is dat niet helemaal goed uitgevoerd.