Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

versnellingsbak reviseren

Vraag gesteld door versnellingsbak reviseren op 19 mei 2017

Beste experts, Ik ben naar de garage gegaan ivm een rammelend geluid wanneer ik de auto stationair laat draaien, dit geluid verdwijnt wanneer ik de koppeling intrap. Nu zegt de garage dat er een revisie gedaan moet worden van de versnellingsbak. Dit zou alles bij elkaar 1500 euro moeten gaan kosten. Ik vraag me af of dit reëel is wanneer de auto verder nog goed schakelt. En zo ja, is dit een reële prijs? Een nieuwe versnellingsbak gaat volgens de garage meer dan 3000 euro kosten. Kan ik er vanuit gaan dat een gereviseerde versnellingsbak me weer 100.000 km verder brengt? Of moet ik er rekening mee houden dat hij er binnen de kortste keren ook weer mee ophoudt? Ik zie uit naar jullie advies. Groet, Roel

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een bijgeluid van de vesnellingsbak.

Bij het intrappen van de koppeling is het geluid weg en duidt dat inderdaad op een versnellingbak verschijnsel. Ik wil alleerst benadrukken dat er wel vodoende bakolie aanwezig moet zijn. Wanneer dit zo is en u heeft verder géén andere klachten, met name dus onder het rijden zoals gierende of zoemende lagergeluiden, zie ik geen reden om in dit stadium in te grijpen.

Misschien is de auto al wat ouder met wellicht een hoge tellerstand en kan bij een wat lager stationair toerental er best weleens sprake zijn van dergelijke bakgeluiden. Een revisie van 1.500 euro is best redelijk (inclusief koppeling?) maar zou ik daar nog niet voor gaan in dit stadium. Wellicht merkt u ook dat u bij het licht verhogen van het toerental het geluid verdwijnt. De kans is groot dat u zonder andere klachten u daar nog jaren verder mee kunt.