Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel of benzine?

Vraag gesteld door AngeliqueAnwb op 30 augustus 2017

Ik wil een nieuwe auto kopen en ik stel een adviesvraag.
Ik rijd 4 maal in de week 162 km. Het betreft een weg waar je veel moet schakelen i.v.m. file, stoplichten, rotondes, enz. Ik merk dat de diesel die ik nu heb niet zo zuinig was als ik hoopte. Ik denk er over om een nieuwe auto te kopen. Zou u bij diesel blijven, of toch overstappen op benzine? Ik neem in acht dat ik goedkoop kan tanken over de grens en slechts een lichte, kleine auto nodig heb.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het rijden op bezine of tóch diesel.

U komt vermoedelijk op jaarbasis wel ruim boven de 30.000 km uit. Misschien dat het economisch gezien op papier nog 'n fractie gunstiger zou kunnen zijn voor een diesel te kiezen. Toch is wat mij betreft benzine de beste keuze.

U zoekt duidelijk in het kleinere segment en daar is eigenlijk voor diesels geen bestaansrecht meer voor. De benzine versies zijn tegenwoordig erg zuinig en schoon. En op basis van uw gebruiksomstandigheden is dat ook niet het ideale werkterrein van een diesel. Het dagelijkse gebruik met veel verkeerslichten, files en rotondes maakt de moderne diesel ook kwetsbaarder dan een benzine auto die daar technisch ook beter geschikt voor is. Daarbij komt ook dat diesel op de gebruikte markt het heel zwaar heeft. Dat gaat u óók in de afschrijving merken zoals nu eigenlijk al het geval is. U heeft dan ook nog het voordeel over de grens te kunnen tanken.

Benzine is wat mij betreft nu de beste keuze en zal op basis van de aankomende gebruiksjaren alleen nog maar verder benadrukt worden.