Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De Dacia Logan heeft 3 cylinders waarom is dit,en is het goed zo'n auto te kopen als hij ook een caravan moet kunnen trekken

Vraag gesteld door jorsp op 10 september 2015

De dacia Logan vind ik een mooie auto maar vertrouw het niet zo mag ik uw mening? Vr Gr W Jorritsma
e-mail w.jorritsma2@kpnplanet.nl

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De driecilinder is bezig aan een grote opmars. In vergelijking met een viercilinder zijn driecilinder-motoren lichter in gewicht, compacter van afmetingen en ze hebben minder bewegende delen. Driecilinders zijn over het algemeen zuiniger dan vergelijkbare viercilinders. Het lagere verbruik, vooral bij rustige rijstijl, is de reden dat fabrikanten steeds vaker driecilinders leveren.
De motor in de huidige Logan levert 66 kW (90 pk) en 125 Nm koppel. Daarmee is de auto niet heel ruim bemeten. De Logan mag maximaal 1150 kg trekken, gecombineerd met een beladen auto moet u geen hoge verwachtingen hebben van de prestaties. In zwaardere omstandigheden zoals hellingen en tegenwind zal de motor er flink aan moeten trekken. Een kleinere en lichte caravan past echter prima bij de auto. Bij turbomotoren met kleine cilinderinhoud is het overigens aan te raden om lage toerentallen in combinatie met zware motorbelasting (lees: diepe gaspedaalstand) te vermijden. Merkt u dat de auto niet meer vlot op het gaspedaal reageert, schakel dan terug.