Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen Roetfilter in Nissan Xtrail diesel

Vraag gesteld door roel8 op 18 februari 2016

Ik heb al een aantal maanden last dat de motor inhoudt, waarbij soms de roetfilter indicatie brandt.Inmiddels al verschillende acties ondernemen door een 2-tal garages met als laatste het vervangen van een sensor op het roetfilter. Probleem is een aantal weken weggeweest maar komt nu weer terug. Mijn garage adviseert het Roetfilter te vervangen. Kosten varierend van 1200 euro (schoonbranden filter) tot 2100 euro (vervangen roetfilter). Ik rijdt ca 35.000 km per jaar, afwisselend korte (25km) en lange ritten (200-1000km).
Mijn vragen zijn:
1. Is het normaal dat van een diesel die 150.000km gereden heeft het roetfilter moet worden vervangen
2. Ik wil nog ca 100.000 km met deze auto rijden. Wat kan ik het beste doen: laten schoonbranden of vervangen.
3. Zijn dit inderdaad de prijzen die bij roetfilter problemen horen ?

Alvast bedankt voor jullie reactie

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een vermoedelijk verstopt roetfilter van uw Nissan X-trail.

Vanaf 120.000 km kán een filter verzadigd zijn met vervangen of reinigen als gevolg. Wat dat betreft zijn factoren als rijstijl en omstandigheden ook bepalend voor dit verschijnsel. Wanneer het filter vakkundig wordt gereinigd is eigenlijk het uitgangspunt dat nagenoeg dezelfde termijn gehaald moet kunnen worden als van een nieuw exemplaar. Wat dat betreft zou u best kunnen kiezen voor een schoonmaakbeurt door bij voorkeur een échte dieselspecialist met inmiddels ruime ervaring op dit gebied. Met een verschil van een kleine 1000 euro heb ik niet de ervaring dat dit verkeerde zuinigheid is.

Bedragen van een kleine 2000 euro voor een filter en 900-1200 voor het reinigen zijn wel gebruikelijk. Dat neemt niet weg dat een aantal gespecialiseerde bedrijven voor een prijsindicatie benaderen wel slim is. Soms is 200 euro snel verdient.