Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudsbeurt na inruil

Vraag gesteld door Jan33 op 18 juli 2017

Ik heb mijn auto ingeruild bij aankoop van een nieuwe. De levertijd is 4 maanden. In die tijd rijd ik nog ca 10.000 km. Moet ik in de tussentijd het "reguliere" onderhoud op mijn kosten laten uitvoeren? Dwz een grote onderhoudsbeurt, die kan wel € 600 kosten.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft uw auto ingeruild voor een nieuwe auto die pas over 4 maanden geleverd wordt.

Zowel u als de verkoper van de nieuwe auto wisten dus dat u nog 4 maanden met de auto gaat rijden en ik ga er dan ook vanuit dat de afgesproken inruilprijs gebaseerd is op dat tijdstip.

Zolang u eigenaar bent bent u ook verantwoordelijk voor de auto en u zult de auto over 4 maanden moeten leveren in de staat als afgesproken. Vaak worden afspraken gemaakt over de datum van afleveren van de nieuwe auto en een maximale kilometerstand van de inruil auto.

Het beste kunt u met de verkoper overleggen en alsnog een deal proberen te sluiten over de kosten van de onderhoudsbeurt.
***

Reactie van Jan33:

Dank voor uw reactie.
Zeker, de extra km zijn bekend bij de verkoper van de nieuwe auto.
De inruil auto valt niet meer onder merkgarantie.
Doe ik iets "fout" als ik geen onderhoud laat uitvoeren tot de datum van inruil?***

Reactie van JvKnegsel:

Als de auto pas vlak voor het inruilen aan een nieuwe onderhoudsbeurt toe is, zal het niet meer hoeven. De inruilprijs is daar immers al op gebaseerd.

Als de auto nu al aan een onderhoudsbeurt toe is, is het normaal dat die auto, met nog 10.000 km voor de boeg, wordt uitgevoerd. In ieder geval zodanig dat de auto er nog minstens 10.000 km mee vooruit kan.

Is zo'n beurt dan weer goed voor pakweg 20.000 km, dan zou je met het bedrijf waar je de auto komt inruilen, iets kunnen proberen af te spreken over het delen van de kosten.
Regel dan ook de gevolgen voor als de in te ruilen auto er over vier maanden niet meer zou zijn of ernstige schade heeft opgelopen (bijvoorbeeld door aanrijding, vandalisme, brand en andere rampen).