Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Besturing van de auto vertoont kuren

Vraag gesteld door JEuser op 11 december 2018

Onze Renault Laguna 2.0T Automaat 135000 km (laatste model, 2007) heeft twee -of misschien toch één?- besturingsproblemen waarop de garage (nog) geen oorzaak en oplossing weet.

1) De automatische aandrijving trekt steeds (uitsluitend bij het opschakelen) even aan het stuur een wisselende kant op.
2) De auto gaat tijdens het insturen van een bocht naar rechts regelmatig acuut de bocht in. Hoe hoger de snelheid hoe heftiger. Tegensturen helpt maar ESP? grijpt op de snelweg ook bijna altijd in. De garage heeft reeds de banden, velgen, alle mechaniek, remmerij en zaken als weerstand, stuurspeling, logboeken etc. gecontroleerd zonder enig resultaat.

Wie-o-wie helpt ons aan de oplossing of weet een zoekrichting?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de mogelijke oorzaak van de genoemde problemen.

Het lijkt er op dat het twee verschillende problemen betreft met ook andere oorzaken. Bij probleem 1 denk ik richting versnellingsbak- of motorophanging. Dat is van deze generatie Laguna duidelijk een zwakke schakel. Het lijkt dat bij het opschakelen en weer gasgeven de motor zodanig belast wordt dat de auto zich zoekerig instabiel gaat gedragen. Bij een gebrekkige ophanging van de motor en versnellingsbak krijg je dit soort verschijnselen.

Wat klacht 2 betreft kom ik een soortgelijk bericht tegen met de hydraulische stuurpomp als boosdoener. Deze bleek ook kleine metaaldeeltjes te bevatten en zijn volgens het bericht dealers ook op de hoogte van dit verschijnsel.

Hopelijk heeft u iets aan de genoemde opties.