Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tikkend geluid koude Motor onder belasting

Vraag gesteld door Warri op 29 maart 2016

Mijn Toyota Avensis verso 2.0 16v (benzine) uit 2003 maakt een tikkend geluid bij koude motor onder belasting. Naarmate de motor warmer wordt neemt het geluid af en is op bedrijfstemperatuur helemaal weg. Het klinkt als hydraulische klepstoters, maar ik heb met laten vertellen dat deze motor geen hydraulische klepstoters heeft. In de winter is het geluid ook erger als in de zomermaanden.
Enig idee wat dit geluid zou kunnen veroorzaken? en is zou een Motorflush van b.v. Forté uitkomst kunnen bieden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht een tikkend geluid bij uw Toyota Avensis Verso met een 2.0 VVTI motor.

Er kunnen weleens wat bijgeluiden hoorbaar zijn van een inwendig rammelend inlaatspruitstuk. In ieder geval is het belangrijk dat onderscheid te maken of geluid vanuit het draaiende gedeelte van de motor hoorbaar is of vanuit een relatief onschuldig rammelend spruitstuk.

Het oliepeil moet wel op niveau staan maar dat spreekt voor zich. Deze motor is daar overigens best gevoelig voor. Verder kan de distributieketting wat speling hebben door misschien een niet goed werkende kettingspanner. De nokkenasversteller zou ook een bijgeluid kunnen veroorzaken. Misschien is het daarom geen gek idee te beginnen met een motorreiniging en frisse olie (met de voorgeschreven specificaties) en oliefilter alvorens de boel op te maken. Zeker óók omdat de buitentemperatuur kennelijk ook van invloed is.