Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden met zware aanhanger

Vraag gesteld door zeilzwerver op 17 mei 2017

Goedendag, Ik rij meerdere keren per week met een behoorlijke aanhanger. Het gaat om een Toyota Avensis verso 2.0 (2003) in combinatie met een schaftwagen met een maximum massa van 1250 kg. Ik merk dat de auto soms moeite heeft met de heuvels hier op de Veluwe. Het is vast ook niet heel goed voor de auto dat het gaat om meerdere korte stukjes per dag van steeds maximaal 5 km, de motor warmt dus niet echt op. Hebben jullie tips om zo te rijden dat ik de auto zo min mogelijk belast? Minimaal/maximaal aantal toeren? Wel/geen gebruik van de vijfde versnelling? Eventueel extra onderhoud? Andere dingen om rekening mee te houden? Ik hoor het graag!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over uw auto en aanhanger combinatie.

De Avensis Verso is met 192 Nm helemaal geen slechte trekker en het betreft de Veluwe en niet de Alpen die u met de schaftwagen over moet. De meeste trekkracht heeft deze 2.0 VVTI bij 4.000 toeren. Wanneer het werkterrein wat zwaarder is dan vlak, schroom niet richting dat toerental te gaan. Motorisch is dat eerder een pré en zal de bedrijfstemperatuur ook eerder bereikt worden.

En de 5e versnelling lijkt me niet slim omdat óók de snelheid in combinatie met zo'n windvanger erachter helemaal niet praktisch is. Dus géén vijf en beter een tandje terugschakelen om in een hoger toerengebied te rijden. Daar doet u de motor eerder een plezier mee.