Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Overschrijding treingewicht

Vraag gesteld door Caravanliefhebber op 15 januari 2018

Ik heb een Renault Clio Estate 90 tce Energy Limited gekocht met maximaal 1200 kg trekgewicht. Als ik het treingewicht iets ga overschrijden kom ik dan wel uit de voeten naar zuid Frankrijk?
Caravan is max 1100 beladen, 4 personen en belading auto, maximaal treingewicht 2539 kg.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat het overschrijden van het treingewicht.

Ik beschik niet over de volledige identiteit van uw auto, maar wanneer uw rekensommetje van massa beladen caravan + beladen auto inclusief 4 personen de maximaal opgegeven treinmassa overschrijdt, bent u feitelijk in overtreding. De verwachting is niet dat daar gericht op gecontroleerd wordt maar formeel mag de maximaal toegestane massa niet worden overschreden. Dat geldt ook voor de opgegeven treinmassa van de betreffende Clio. Uiteindelijk kiest de autofabrikant daar bewust voor met het oog op wat technisch verantwoord is voor de auto. Dan denk ik aan bijvoorbeeld aan aandrijving en reminrichting.

Ik wil u gericht ook wijzen op ons caravantrekker programma. Op basis van het kenteken en het geselecteerde caravangewicht, krijgt u een beeld van de trekprestaties en praktische mogelijkheden onderweg. Alles bij elkaar gaat het naar verhouding om een in totaal behoorlijke massa met een relatief klein motortje. Het zou kunnen dat de door het programma berekende prestaties, voor een geplande vakantie in Zuid-Frankrijk, misschien een beetje aan de matige kant is.