Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe controleer ik voor aankoop van een occasion de aanwezigheid van (veiligheids) opties

Vraag gesteld door qup op 5 februari 2018

Toen ik mijn laatste jonge occasion kocht, adverteerde de verkoper o.a. met de aanwezigheid van ESP en Traction Control. Na aankoop bleek, dat de Traction Control niet aanwezig was. E.e.a. is na veel discussie en dreigen met ontbinding met een aanvullende korting geregeld.

In het kader van mijn onderzoeksplicht als koper en om herhaling te voorkomen, nu mijn vraag:
Hoe constateer ik voor de aankoop van een nieuwe occasion, dat de geadverteerde opties Anti Blokker System (ABS), Electronic Stability Program (ESP), Traction Control (TC), Trailer Stability System (TSP), Torque Vectoring Control (TVC) en evt. Brake Assist System (BAS) en Electronic Brake Distribution (EBD) inderdaad aanwezig zijn (en ook werken)?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over al dan niet aanwezige opties op een aan te kopen occasion.

Alleerst is het van belang dergelijke opties te laten opnemen in het koopcontract, mét de vermelding dat de aanwezigheid van deze extra's voor u van belang zijn voor deze transactie. Dat is altijd een ''stok achter de deur'' om toch de koop te kunnen ontbinden wanneer er in werkelijkheid iets ontbreekt. Daarmee bereikt u ook dat de verkoper bij het vermelden van deze extra's er alert op zal zijn of alles wel aanwezig is.

Maar uiteraard liever vooraf alles checken. Of alle af-fabriek geleverde opties aanwezig zijn valt lastig vast te stellen. Misschien is er een originele aankoopfactuur maar zal een dealer/importeur op basis van een chassisnummer of kenteken toch óók een uitrusting uitdraai moet kunnen aanleveren. Misschien moet u daar ook nadrukkelijk op aandringen bij de verkoper op basis van een eerdere negatieve ervaring.

In het instructieboekje wordt vermeld welke controlelampjes aanwezig zijn die bij ''contact aan'' dienen te branden ter controle. Dat is misschien ook een manier om te kunnen checken wat er aanwezig is én of na het starten de lampjes vervolgens ook uitgaan. Anders zou dat kunnen duiden op storing.