Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ratelend geluid bij koude motor BMW 3 serie

Vraag gesteld door dzulft op 10 oktober 2016

Sinds enige tijd heb ik een duidelijk ratelend geluid, alleen bij een koude motor. Dit geluid verdwijnt na een minuut te hebben gereden. Het betreft een BMW 3 serie uit 2010. In de motor blijf ik een zacht tikkend geluid op de achtergrond horen.

Nu valt ook de oliedruk af en toe weg en krijg ik de melding "direct stoppen". Het oliepijl is echter goed (volledig gevuld) Als ik opnieuw start, is de melding weg, maar die komt na verloop van tijd weer terug. Mijn indruk is dat de distributieketting defect is. Deze is ingebouwd in het motorblok.

Mag deze ketting, bij een kilometerstand van circa 143.000 km wel defect gaan? Of is hier sprake van een product wat niet aan de gestelde eisen voldoet?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Na de koude start maakt de motor van uw BMW een ratelend geluid dat na verloop van tijd weer weg gaat.

Motorschade 
U moet hiermee zo snel mogelijk naar uw garage. ik denk aan een probleem met de olie, klepstoters en/of distributieketting(spanner). Hiermee doorrijden kan grote motorschade veroorzaken.

Distributieketting
In basis gaat een distributieketting een motor leven lang mee. Er zal eerst uitgezocht moeten worden wat er aan de hand is en wat de oorzaak daar van is.