Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschil afschrijving diesel vs. benzine voor een gebruikte auto?

Vraag gesteld door M. Kampes op 11 oktober 2015

Beste ANWB experts,

Ivm orientatie op een nieuwe auto vraag ik mij af of er een verschil is in afschrijving van een gebruikte benzine- of diesel auto? Het plan is om een jonge gebruikte BWM 3-serie Touring (320 of hoger) uit Duitsland te importeren. Ik weet dat een nieuwe diesel auto meer afschrijft vs. een benzine auto. Maar hoe dit dat met een jonge gebruikte diesel (~ 1 jaar oud)? Met mijn 20.000 tot 23.000 km per jaar zit ik op de rand van het omslagpunt. Bij een gelijke afschrijving lijkt een diesel financieel interessant.

Concrete vragen:
- Is er een verschil in afschrijving voor diesel vs. benzine?
- Wat is een richtbedrag voor de afschrijving waarmee ik kan rekenen?

Met vriendelijke groeten,
M. Kampes

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Een vast verschil in afschrijving tussen een gebruikte benzine en een gelijkwaardige diesel is niet zomaar te noemen. Dat is erg merk en type afhankelijk. Om tóch een weloverwogen keuze te kunnen maken óók op basis van het afschrijvingsverschil, kunt u het beste ons Autokosten programma raadplegen.

In het handmatig in te vullen invulscherm kunt u twee fictieve auto's opvoeren waarmee u de vergelijking zou willen maken. Over de geplande gebruiksperiode en jaarkilometrage ziet u een overzicht van de autokosten met uiteraard óók de vaste en variabele afschrijving. Het Autokosten programma houdt rekening met de merk en type afhankelijke afschrijving over de geplande gebruiksjaren.