Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

valt gescheurde stuurkogel onder garantie indien auto nog geen drie jaar oud is

Vraag gesteld door Brouwer Abcoude op 7 september 2016

Betreft Volvo V60. Hiervan blijkt tijdens regulier onderhoud dat de buitenste stuurkogel RV gescheurd is. Volgens de garage (wedervraag Volvo Nederland) valt dit onder 'normale slijtage', de auto is echter van nov. 2013, bij het optreden mankement is de auto dus ongeveer 2,5 jaar oud.

Wat raadt u mij aan te doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een defecte stuurkogel nog onder de garantie zou moeten vallen.

Formeel is er sprake van 2 jaar fabrieksgarantie bij Volvo en valt dit defect niet onder die noemer. Het is wel zo dat u óók buiten de fabrieksgarantie een bepaalde levensduur mag verwachten van in dit geval een stuurkogel.

Het is mij niet helemaal duidelijk wat u bedoelt met een gescheurde stuurkogel. Misschien het stofhoesje? Maar in ieder geval zou na 2,5 jaar bij normaal gebruik en onderhoud er geen sprake kunnen zijn van normale gebruikersslijtage. Het is niet duidelijk wat de huidige kilometerstand is maar wat levensduur betreft zou u redelijkerwijs uit mogen gaan van minstens het drievoudige van die 2,5 jaar.

Een verdeling in de kosten van 1/3 voor u en het restant voor de dealer/importeur lijkt mij een redelijk afspiegeling van wat u had mogen verwachten. U zou kunnen overwegen de kwestie voor te leggen aan de Geschillencommissie maar ik zou het teleurstellend vinden wanneer het zover zou moeten komen. Hopelijk kunt u met mijn motivatie de dealer tot een coulante oplossing verleiden.

Zie ook het stappenplan Klachten na Aankoop.