Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kinderen achterwaarts vervoeren

Vraag gesteld door Sannevo op 14 juni 2017

In Nederlands zijn ze ermee bezig geweest om de wetgeving te veranderen, zodat alle kinderen tot 2 jaar achterwaarts vervoerd moeten worden. Dit is niet doorgezet, maar ik hoorde dat dit in Frankrijk wel het geval is.
Klopt dit? Onze zoon wordt binnenkort 1 en we gaan in augustus naar Frankrijk op vakantie.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervoeren van kinderen, met name wanneer u in augustus naar Frankrijk op vakantie gaat.

Autostoeltjes moeten aan een Europese ECE-norm voldoen om verkocht te mogen worden. Vanaf juli 2013 is daar een nieuwe norm bijgekomen onder de naam ‘i-Size’. De bedoeling is uiteraard dat ‘i-Size’ het vervoer van kinderen in auto’s veiliger maakt.

Een belangrijk verschil is dat kinderen tot een leeftijd van 15 maanden met deze stoeltjes verplicht tegen de rijrichting in vervoerd worden. Bij de generatie ECE-R44 stoeltjes mogen kinderen al eerder - vanaf 9 kg - in de rijrichting vervoerd worden. De ECE-R44 en de R129 (i-Size) norm blijven voorlopig naast elkaar bestaan. Het is dus wel zo dat er een nieuwe generatie stoeltjes is gelanceerd waardoor kinderen langer tegen de rijrichting vervoerd worden en zullen ooit definitief de oude stoeltjes gaan vervangen.


Het vervoeren van kinderen kan per land verschillend zijn. Wat betreft Frankrijk betreft is voor uw kind de volgende regel van toepassing;

Kinderen jonger dan 10 jaar moeten (op de achterbank) in een passend en goedgekeurd kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zittingverhoger worden vervoerd waarbij ze een in hoogte verstelbare veiligheidsgordel moeten dragen.

Er is dus géén sprake van verplicht achterwaarts vervoeren tenzij het de R129 (i-Size) stoel betreft die tot 15 maanden wél tegen de rijrichting gebruikt moet worden.Maar óók daar komt uw kind niet meer voor in aanmerking en kunt u uw zoon gewoon op dezelfde wijze vervoeren zoals dat ook in Nederland verplicht is.