Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vraag betreft motor

Vraag gesteld door Vogel10 op 26 maart 2018

Beste mensen,
Ik zou graag willen weten hoeveel km ik met een benzine motor van een BMW 320 i zou kunnen rijden?

En hoeveel km kan ik met een 320D rijden?

Ik hoop wat te horen.
Groet Remco

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U wilt weten hoeveel kilometers u met een benzine motor van een BMW 320i zou kunnen rijden, en met een 320D Diesel.

Ik ben benieuwd. De levensduur van een auto (in jaren of kilometers) is namelijk sterk wisselend. Het onderhoud en de gebruiksomstandigheden verschillen per exemplaar.

De bestuurder is nog de belangrijkste factor. Als die voor ogen houdt de auto lang in bezit te houden, dan kan vrijwel elke motor een hoge kilometerstand bereiken. Meestal is er geen technische maar een economische grondslag om niet verder te rijden met een auto: een dure reparatie die de waarde van de auto overschrijdt. Echte volhouders kunnen ook met benzine-auto's hoge kilometerstanden bereiken van enkele 'tonnen' tot zelfs over het miljoen.

Op een gegeven moment komt elke gangbare auto wel op het punt waarop inruilen puur financieel verstandiger is dan repareren. Dat moment zal waarschijnlijk eerder komen dan dat de motor versleten is.

De mate van slijtage is vooral afhankelijk van het gebruik (motorbelasting, koude starts) en het onderhoud. Een motor slijt het meest in de warmloopfase en tijdens zware belasting, meer op korte stukjes dan bij lange ritten, meer in de stad dan op de grote weg. Een getal is dus niet te geven.