Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is softwarematig wegschrijven van de EGR bij een benzine-auto uit 2008 schadelijk voor de motor?

Vraag gesteld door op 7 september 2017

Ik heb storingen gehad aan de EGR. De verkoper heeft deze nu vorige week gereinigd. Maar ik vermoed dat het probleem weer terug is/er nog steeds is, want de auto ging op noodloop, wat die eerder ook al deed toen het EGR-probleem er was. Ik ben het helemaal zat en heb ook gelezen dat de EGR de motor vervuilt door roet etc via de terugstromende uitlaatgassen. Kan wegschrijven van de EGR schadelijk zijn voor de motor? Een nieuwe klep kost 2200 euro (Mercedes CLS 350 CGI) en dat vind ik ook wel zielig voor de verkoper bij wie ik garantie heb en tot nu toe alle andere euvels netjes heeft opgelost. Maw: als het wegschrijven het probleem oplost en ook de motor schoon houdt zonder schadelijk effect, dan overweeg ik dat te doen. Nog een vraag: krijg ik bij een weggeschreven EGR geen storingsmelding van de NOX-sensor dat er teveel NOX komt? (Tijdens de EGR-storing kreeg ik de storing NOX diagnose buiten het bereik en de verkoper zei dat dat kwam omdat er teveel NOX kwam wegens de defecte EGR. Dus ik denk: als je de EGR buiten werking stelt, krijg ik dan niet hetzelfde?). Laatste vraag: heeft deze auto 1 EGR-klep, of 2? Ik heb namelijk twee uitlaten en twee katalysatoren. Zeer bedankt alvast!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het uitschakelen van de EGR-klep schadelijk is.

Er zijn bedrijven die dit actief aanbieden en dit softwarematig ook oplossen zodat er ook geen storingsmeldingen verschijnen. Wat dat betreft dus geen probleem. Een schadelijk effect voor de motor zie ik ook niet gebeuren.

Binnen de typegoedkeuring en de daaraan gerelateerde emissie eisen heeft EGR vanwege NOx reductie een hele belangrijk functie. Feitelijk wordt er gerommeld aan de typegoedkeuring wanneer deze wordt weggeschreven.

Op verwijderde roetfilters wordt vanaf oktober 2017 gecontroleerd met óók gevolgen voor de APK vanaf 2018. Het is niet ondenkbaar det EGR ook op het wensenlijstje van de minister komt te staan. Hoe vervelend het voor de verkoper ook is, er is sprake van een gebrek en zou écht aansturen op een deugdelijke en duurzame oplossing. Anders zou het mogelijk in de toekomst ú aangerekend kunnen worden.

Een onderdelen leverancier biedt twee verschillende EGR-kleppen aan. Ik vermoed dus dat er sprake is van twee stuks maar heb daar géén zekere bevestiging van kunnen terugvinden.