Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Chiptunen Fiat JTD-diesel

Vraag gesteld door Joba op 20 juli 2017

Kan ik, zonder nadelige gevolgen voor mijn campermotor, Fiat Ducato 2.3 JTD-diesel (bouwjaar 2004), deze laten chiptunen bij een in Fiat-motoren gespecificeerd bedrijf ("Squadra Tuning") in Nunspeet of raadt u dit sterk af?
In afwachting van uw reactie,

met vriendelijke groet,
J. Schipper

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het chptunen van een Fiat Ducato 2.3 JTD.

Ik kan me voorstellen dat u bij deze relatief lichte 2.3 JTD soms wat meer trekkracht en motorvermogen verlangt. Het betreffende bedrijf biedt dat zoals ook getoond middels een koppel- en vermogensgrafiek. Er zijn meerdere tuningsbedrijven die dit aanbieden. Het ene bedrijf trekt er wat meer extra prestaties uit dan de ander maar de turbo is de sleutel om via het motormanagement de motorische prestaties wat op te peppen.

Wij kennen geen ervaringen over dit tuningsbedrijf, behalve dan de reviews op hun website. De indruk die ik heb is dat dit een merk gericht professioneel tuningsbedrijf is die ook een bepaalde visie heeft over verantwoord tunen. Men verlegt het motorische werkgebied waardoor de 1e en 2e versnelling het hoge koppel bespaart blijft. Daar is zeker iets voor te zeggen.

Het is altijd lastig om op chiptunen volmondig ''ja'' of ''nee'' te zeggen. Er is een behoorlijk breed aanbod in deze tuningwereld en wordt er ook nog weleens gebakken lucht verkocht. Bij dit bedrijf heb ik die indruk niet, gezien ook hun tunings-filosofie en uitgebreide info op hun website. En het bedrijf beschikt ook over een vermogensbank en zou hun belofte ná de ingreep middels een uitdraai ook waar moeten kunnen maken. Wat dat betreft heb ik geen reden deze ingreep af te raden.

Ik wil tot slot in het praktijk gebruik aanbevelen de extra prestaties niet in een laag toerental te zoeken. Dat is uiteindelijk meer belastend voor de motor en bak. Ik verwacht ook dat de tuner dit nog zal benadrukken omdat hun tuning ook gericht is de maximale trekkracht pas in z'n 3e versnelling beschibaar te hebben.

Misschien dat andere lezers ervaring hebben met deze ingreep of zelfs het bedrijf en dat aansluitend op deze topic willen delen. Graag zelfs!