Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bij Toyota Avensis 2,0 l met CVT melding van inefficiente werking katalysator. Komt dit door kapotte katalysator of een andere oorzaak.

Vraag gesteld door toyotarijder3352 op 21 september 2016

Na uitlezen van de computer door de dealer bleek de storing te maken te hebben met een inefficientie van de katalysator. Volgens de dealer zou dit mogelijk komen door het gebruik van E10 in Frankrijk in combi met het trekken van een caravan. Advies was om euro 95 te tanken. De katalysator zou zich dan mogelijk herstellen. Het zou niet schadelijk zijn voor de motor om door te rijden. Na 4000 km blijkt dat de storing met regelmaat terugkomt. Vooral als er weinig van de motor wordt gevraagd al na ongeveer 200 km. Met de caravan meer dan 500 km kunnen rijden en na rustig solo rijden komt de storing snel terug. Bij het uitlezen komt alleen de katalysator als oorzaak van de melding naar voren. Omdat de meldingen eerst na 200 tot 600 km (met caravan) terugkomt twijfel ik aan een defecte katalysator. Kan er andere oorzaak zijn die bij het uitlezen niet te voorschijn komt en de oorzaak is van melding inefficiente katalysator.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Melding inefficiënte katalysator bij uw Toyota Avensis 2.0. U vraagt of dit aan de katalysator ligt.

Deze melding kan vele oorzaken hebben.

Omdat het hoofdzakelijk voorkomt bij lichte belasting denk ik niet het eerste aan de katalysator zelf maar eerder aan een EGR klep of een defecte temperatuursensor.

Mogelijk kan een GMTO diagnosespecialist de vinger op de zere plek leggen.