Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

andere bandenmaat

Vraag gesteld door Nelson3 op 10 december 2018

Goedemiddag,

Ik heb nog vrij nieuwe eersteklas banden 205/55 r16op huidige auto die eruit gaat. Op de elektrische occasion die ik gekocht heb zit een onbekend Zweeds merk banden die veel meer afgesleten zijn met bandenmaat 195/65r15. Op internet circuleren omwisselingsberekening-tabellen met de melding dat een afwijking van max. 1,5% naar boven en max. 2% naar beneden akkoord is. Klopt dit dan en is het dan veilig om die andere banden te monteren of moet ik toch nog deskundig advies inwinnen bij een garage?

Dank alvast voor uw antwoord.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de genoemde alternatieve bandenmaat geschikt is voor uw elektrische auto.

Het afrolomtrek verschil waar u op doelt valt ruim binnen de gestelde marge. Dat is in uw geval -0,4 procent en is dus een te verwaarlozen verschil zonder noemenswaardige gevolgen.

De volgende en minstens zo belangrijke vraag is of er voor de betreffende auto een 16'' velg beschikbaar is. Dat is niet altijd mogelijk en mis ik de details van de betreffende auto om daar achter te komen. Wanneer technisch 16" velgen worden toegelaten op uw auto zie ik geen bezwaar deze maat banden te monteren.

De grote vraag aan uw dealer is dus of er 16'' velgen verkrijgbaar zijn. Deze nog goede banden krijgt u uiteraard niet op de huidige 15" velgen. Indien 16'' beschikbaar is, is deze bandenmaat wat afrolomtrek geschikt en verwacht ik dat óók de dealer geen bezwaar ziet in montage.