Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Thuiskomer/geel wiel ook te koop?

Vraag gesteld door Ruth Meijer op 20 maart 2017

Ik heb een nieuwe Mazda 6 gekocht, waarin slechts een spuitbus zit. Als je gespoten hebt kun je er dan mee blijven rijden of hoe lang? Is de thuisbrenger/geel wiel voor leden te koop en wat is de prijs?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het gele Wegenwachtwiel ook te koop is.

Reparatie spuitbus
Een reparatie spuitbus is slechts een noodhulp waarmee u geacht wordt binnen een zo kort mogelijke termijn al rijdend een garage of bandenboer te bereiken. Feitelijk is een thuiskomertje of noodwiel dat ook. Daarmee speelt u wel meer op safe. Een flinke lekkage of een klapband kan uiteraard niet met een spuitbus gerepareerd worden. Een noodwiel werkt altijd en zeker voor kilometers buiten onze landsgrenzen blijft u met een dergelijk wiel in tijd van nood in ieder geval altijd mobiel.

Nieuw wiel
Natuurlijk kan de dealer u een nieuw wiel leveren maar ongetwijfeld voor een fikse prijs. Zie ook het tweedehands aanbod en vergeet niet de krik en wielsleutel.

 


***

 

 

 

Reactie van Ruth Meijer:
Dank voor uw snelle antwoord. Vraag was ook nog of het gele wiel/thuisbrenger ook bij ANWB te koop is. Bij een fietsband die met spuitbus gevuld is kun je overigens gewoon blijven rijden als de band hard blijft. Bij een autoband niet?
Alvast dank.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
Excuses dat ik niet helemaal volledig was. Het gele Wegenwachtwiel is niet te koop. Vandaar ook het tweedehands alternatief.

De spuitbus wordt bij de auto als noodhulp beschouwd omdat bij een lekkage óf ten gevolge daarvan, een band ook mogelijk daardoor beschadigd raakt. De risico's en de gevolgen (b.v. klapband) zijn bij een auto ook wat groter dan een fietsband die spontaan ineens leeg loopt. De spuitbus is er dus op gericht weer rijdbaar te zijn om op een zo kort mogelijke termijn hulptroepen te bereiken voor een duurzame en veilige oplossing.

 


***

 

 

 

Reactie van Ruth Meijer:
Omdat uw info zoveel beter is dan van Mazda Nederland, graag nog de volgende vragen over mijn nieuwe Mazda 6, 2.0, 165 pk. Ik weet dat het stop/startsysteem uitgeschakeld kan worden, maar in ingeschakelde vorm slaat de motor af als de auto stilstaat of als de auto ontkoppeld wordt? Het laatste zou erg vervelend zijn, want als ik in de verte een rood stoplicht zie of een helling afrij ontkoppel ik en zou de motor dan dus stilvallen? De Mazda is uitgerust met een systeem waarbij de ruitenwissers en lichten automatisch aangaan als Mazda dat nodig vindt. Ik beslis dat liever zelf, dus kan er dan eenvoudig een zekering uitgehaalf worden? Ik heb nu een Mazda 6 uit 2005 met een thuisbrenger. Weet u of deze gebruikt kan worden bij de nieuwe Mazda 6?

Veel dank voor uw moeite en met groet!

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
Het start/stop systeem zal nooit onder de door u genoemde omstandigheden in werking treden. Uitsluitend in een stilstaande situatie met de versnellingsbak in vrij en de koppeling los. En alléén wanneer het ook technisch verantwoord is.

De verlichting schakelaar heeft een ''auto'' en ''off''. Op de laatstgenoemde stand moet u dan uiteindelijk zélf de dimverlichting inschakelen. Overigens brandt permanent de dagrijverlichting die u niet uitkrijgt en wettelijk ook verplicht is voor deze generatie auto's.

De functie van de regensensor kunt u uitschakelen door de ruitenwisserschakelaar van de stand "auto" af te halen en op ''off'' te zetten. U zult dan altijd de wissers handmatig moeten bedienen. Al deze info staat uiteraard in het instructieboekje.

De wielspecificaties van de Mazda 6 zijn volgens onze info van de verschillende bouwjaren hetzelfde. Een passende thuisbrenger onder uw huidige Mazda zou dan ook onder de nieuwe generatie moeten kunnen. Het lijkt me voor de zekerheid wel verstandig dit óók door de dealer bevestigd te krijgen.