Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

13 of 7 polige stekker

Vraag gesteld door lid240 op 18 februari 2016

Als je toch een trekhaak met stekker moet laten monteren, wat is beter? 7 of 13 polig (ivm de toekomst)? Nu caravan plus karretje met 7 polige stekker.
Als je in de toekomst 13 polig nodig heb zijn er extra kosten.
Zijn er converters van 7 polig (caravan) naar 13 polis (auto) of andersom 13 polis (caravan) naar 7 polis (auto)? Zijn deze omzetters duur?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U vraagt zich af of het verstandig is om bij het monteren van een trekhaak gelijk over te gaan op een 13-polig systeem.

Het is inderdaad aan te raden om gelijk naar 13- polig over te gaan. Caravans worden al enige tijd standaard met dit systeem uitgerust om aan de huidige wettelijke eisen voor wat betreft de verlichting te kunnen voldoen. Zo moeten er bijvoorbeeld ook een mistachterlicht en een achteruitrijlamp kunnen branden.

Er zijn adapters die van 7 naar 13 gaan en andersom. Deze zijn al vanaf €5 te koop. Alleen de hoogst noodzakelijke verkeersverlichting zal dan werken.

Ik vind dit alleen handig als tijdelijke oplossing. Heeft u bijvoorbeeld een auto met 13-polige aansluiting voor de caravan en u wilt ook vaker een aanhangertje trekken of fietsdrager gebruiken, dan zou ik daar ook gelijk zo’n stekker opzetten. Minder verbindingen geeft minder kans op eventuele storingen.