Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Renault Megane Diesel of Kia Sportage LPG? Wat is de betere auto?

Vraag gesteld door Johan36 op 17 juni 2015

Geachte heer/mevrouw,

Op dit moment rijden wij een Renault Megane 1.5 DCi uit 2010 (nieuw model, met 90 pk motor). De auto heeft een kilometerstand van 187.000 km. De Renault gebruiken wij ook als caravantrekker voor onze 1.300 kg zware caravan (beladen). Nu hebben wij een Kia Sportage uit 2008 gezien met 130.000 km op lpg G3. Te koop bij garage welke de auto ook nieuw geleverd heeft en in onderhoud heeft gehad. Wij rijden 28.000 km per jaar.

Onze vraag is af wij beter de Renault kunnen afrijden of toch beter voor de Kia kunnen gaan? De bijbetaling is gering. Bedoeling is dat we of de Renault gaan afrijden of de Kia kopen en deze afrijden. Welke van de genoemde auto's kan statistisch (wegenwacht) beter over hoge kilometerstanden en is in het onderhoud vriendelijker? Of simpel gezegd wat is de meest betrouwbare auto?

Tweede vraag is welke auto de betere caravantrekker is?

Wij horen graag en alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Volgens onze informatie heeft het nieuwe model 110 pk en een koppel van 240 Nm en dat maakt nogal wat uit voor deze auto als caravantrekker. Het eigen gewicht van deze auto is wel aan de lage kant zodat de auto inclusief passagiers beladen moet worden met ruim 400 kg om de gewichtsverhouding op 80% te krijgen.

Deze combinatie heeft u al en u weet dus uit ervaring wat de prestaties zijn.

Voor wat betreft de Kia is het volgende te melden. Het eigen gewicht is hoger waardoor de gewichtsverhouding wel goed is. Voor wat betreft de motor is het koppel een stuk lager (184Nm) en zal deze auto als trekauto dus minder presteren. Daarbij is LPG en zware belasting geen fijne combinatie. Bij auto's op LPG die zwaar belast worden zien we vaak problemen in de cilinderkop (kleppen) vanaf 150.000 km.

Als de Megane die u nu heeft bevalt zou ik hiermee verder rijden. Het enige voordeel van de Kia is dat de gewichtsverhouding goed is zonder veel belading in de auto. Tevens is de verwachte levensduur van een diesel motor 500.000 km en van een benzine motor rond de 250.000km.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Johan36:

 

 

Heel erg bedankt voor het antwoord.

De auto die wij hebben is de Reanault Megane Estate 1.5 DCi 90 Dynamique (H5) uit 2010, 5 versnellingen, 205 nm met 90 pk.

De garage hebben we dit voorgelegd en deze geeft aan dat het voor wat betreft de cilinderkop zeker klopt. Echter geeft de garage aan dat de auto niet standaard geleverd is met LPG installatie, maar dat deze later geplaatst is, kort na levering. Na verloop van tijd gaf de af-fabriek cilinderkop inderdaad problemen, waarna deze bij 120.000 km vervangen is voor een speciale LPG cilinderkop die het probleem moet ondervangen volgens de garage. Ook gaf de garage deze test door van de ANWB
http://www.anwb.nl/auto/tests/autotests/occasion/KIA/SPORTAGE/2004-11-01/2007-09-01/1432" />" rel="nofollow">http://www.anwb.nl/auto/tests/autotests/occasion/KIA/SPORTAGE/2004-11-01/2007-09-01/1432</a>

Daarnaast werden we op de vele positieve reacties op caravantrekker.nl gewezen van de Kia Sportage (ook als benzine/LPG uitvoering).
http://www.caravantrekker.nl/review/gebruikservaring.php?merk=Kia&serie=Sportage" rel='nofollow' />" rel="nofollow">http://www.caravantrekker.nl/review/gebruikservaring.php?merk=Kia&serie=Sportage</a>

Veranderd dit nog nog iets aan de zaken? Alvast bedankt voor uw antwoord. Wij hebben hier weinig verstand van en nemen e.e.a. snel voor waarheid aan.

Nogmaals bedankt.