Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oorzaak lekke koppakking

Vraag gesteld door Jaguar S-type 2003 op 2 juli 2018

Mijn Jaguar S-type uit 2003 heeft een lekke koppakking. Is de waarschijnlijke oorzaak slijtage of heeft het koelsysteem een probleem? Hoe kan ik dit uitsluiten of controleren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak is van een lekke koppakking.

Er kan een voorafgaande oorzaak zijn voor een defecte koppakking. Meestal na oververhitting van de motor, door een gebrek aan het koelsysteem zoals een lekkage. Het is dus van groot belang een mogelijke oorzaak te achterhalen om na reparatie van de koppakking herhaling te voorkomen.

Een koppakking kan ook spontaan de geest geven zonder aantoonbare oorzaak. Bij demontage van de cilinderkop is het wel belangrijk de koppaking zorgvuldig te bekijken. De symptomen van een lekke koppakking kunnen overeenkomstig zijn met een scheurtje in de cilinderkop. Wanneer de koppakking geen duidelijk gebrek laat zien zou de cilinderkop mogelijk een scheurtje kunnen vertonen. De cilinderkop kan daarop getest worden door een motorrevisie bedrijf.

Nader onderzoek is dus zeker van belang of een gebrek aan de koppakking een voorafgaande oorzaak kent óf dat er toch iets ander aan de hand blijkt dan een defecte koppakking.