Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onverwachte reparatiekosten Seat Altea XL

Vraag gesteld door Campiglia op 15 januari 2018

Hallo, mijn Seat Altea XL uit 2012, 53949 km, heeft mijn verrast met een reparatie (€ 1300,-) van een koppelingscilinder met gevolgschade een complete koppelingset, ben 1ste eigenaar. De dealer geeft aan dat het niet of nauwelijks bij deze km stand voorkomt, maar ziet geen weg om compensatie/coulance aan te vragen bij de importeur PON. Hij geeft aan dat ik het zelf maar moet proberen en dan meer kans maak, omdat men het als slijtage kan aanduiden. Is dit de omgekeerde wereld of is dit daadwerkelijk zo? Als ik zoek op internet komt PON niet graag over de brug met regelingen, heeft het uberhaupt zin om hier energie in te stoppen, of moet ik mijn rechtsbijstand inschakelen? Hopelijk kan iemand mij advies geven om met deze situatie om te gaan. Alvast bedankt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt hoge onverwachte reparatiekosten aan uw Seat Altea.

Uw dealer verwijst u ten onrechte richting de importeur. U bent de eerste eigenaar, en de leverende dealer is formeel de aangewezen partij wanneer een product non-conform is. Ik begrijp dat de complete koppeling vervangen moet worden als gevolg van een lekke koppelingcilinder. Dit defect heeft niets te maken met gebruikersslijtage, zéker niet bij deze tellerstand. Uw dealer laat het duidelijk afweten en wordt juist bij dit soort kwesties duidelijk wat u aan een dealer heeft. Wat mij betreft valt dat tegen. Coulance of garantie is een dealer aangelegenheid en heeft de consument bij de importeur eigenlijk niets te zoeken. En de dealer kan óók uit eigen portemonnee u een handreiking doen.

Wat mij betreft overweegt u terecht de rechtsbijstand in te schakelen maar heeft u een geschil met de dealer en niet de importeur. Daar zal de verzekeraar zich ook op richten. Misschien is het nog zinvol de dealer te melden dat u dit overweegt te doen. Soms blijkt er dan wel iets mogelijk te zijn. U zou nog kunnen ovverwegen éérst ons Klachten na aankoop stappenplan te voegen en te beginnen met een ingebrekestelling aangetekend te versturen richting de dealer.