Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten rijklaar maken occasion

Vraag gesteld door Danodepano op 14 september 2018

Onlangs auto aanbetaald bij een erkende dealer. Betrof een occasion van een ander merk.

Prijs stond op het kaartje, echter worden daar ongeveer €595,00 rijklaar-maak-kosten bij gerekend. Dus op de tag staat groot €7000,-. Kleine lettertjes zeggen €595 extra. Dit betreft een beurt/check/apk èn Bovag.

De garage geeft aan dat deze kosten niet verplicht zijn. Maar de verkoper wist wel te vertellen dat ze er niet happig op zijn wanneer men auto's koopt zonder deze 'garantie'.

Maar uit onderstaande maak ik op dat dit helemaal niet mag:
https://www.anwb.nl/auto/kopen/kosten-rijklaar-maken

Nu is het zo dat we buiten naar onze oude auto aan het kijken waren: toen de verkoper zei: Onze prijzen zijn incl rijklaar maken, beurt, apk en Bovag.

We zijn een prijs overeengekomen. Hebben aanbetaald en een aankoopbewijs getekend. Maar in de spanning van het moment niet gezien dat daar dus bij staat 'Extra's (de rijklaarmaak kosten) plus nog eens 'Vaste kosten overheid (€10,10). Daar kwamen we thuis pas achter.

Mag de dealer deze kosten apart berekenen? Of mogen wij nu stellen: €7000 incl Bovag etc en dat de €595+€10,10 niet berekend mogen worden?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht. Naderhand blijken er kosten bij te komen voor rij-klaar maken. U vraagt of dit mag.

Kosten die niet te vermijden zijn mogen niet meer apart berekend worden. Deze kosten moeten bij de prijs zijn inbegrepen. U kunt de garage hierop wijzen. De bij de auto genoemde prijs (7000,- euro) zou dus de prijs incl. de kosten voor rijklaar maken moeten zijn.

Meer informatie over deze kosten voor rijklaar maken vindt u op onze website. U kunt de garage hier gerust naar verwijzen. Komt de garage u niet tegemoet, dan kunt u dit voorleggen aan het bemiddelingsbureau van de Bovag.