Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

auto gaat steeds meer trillen boven 100km/U

Vraag gesteld door johanbroek op 19 november 2018

auto gaat steeds meer trillen boven de ca 100km/u bij dealer én bandenspecialist allebei , balanceren en uitlijnen uitgevoerd (2x dus)
geen resultaat.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw auto trilt boven de 100 km/h en de wielen balanceren en uitlijnen helpt niet.

U geeft niet op of alleen de voorwielen of alle 4 de wielen gebalanceerd zijn.

Trillingen in het stuur komen in het algemeen uit de vooras terwijl trillingen in de auto in het algemeen uit de achteras komen.

Trillingen kunnen behalve door de wielen ook veroorzaakt worden door de remschijven, aandrijfassen, wiellagers en zelfs door speling in de versnellingsbak (differentieel).

Er zal onderzocht moeten worden of alleen het stuur of de gehele auto trilt en wat de trillingen veroorzaakt.

 

Reacties

L. de Dreu

Auteur - 18 november 2023

Goedemorgen, ik heb precies hetzelfde probleem en ik voel bij m’n voeten de auto trillen. Het begint vanaf de 100 km/u, het is mij een aantal keer opgevallen dat ik rond de 130 reed en even moest remmen en vervolgens gas wilde geven en dat de auto niet door wilde en begon te trillen. Wat zou de oorzaak kunnen zijn? Mijn wielen zijn zoals bovenstaand ook al gebalanceerd.

Pieter

ANWB Expert - 20 november 2023

Wanneer uw auto trilt bij een bepaalde snelheid wordt dit vrijwel altijd veroorzaakt door onbalans. In eerste instantie moeten alle 4 de wielen gebalanceerd worden maar dat is blijkbaar niet voldoende bij u. Waarschijnlijk is er sprake van een onbalans in de aandrijflijn. Soms kan dit worden opgelost door gebruik te maken van een finish balancer, de wielen worden gebalanceerd terwijl ze aan de auto gemonteerd blijven.
Een andere mogelijkheid is speling in de aandrijflijn. De monteur zal moeten controleren of er speling aanwezig is in de aandrijfassen en bijvoorbeeld het differentieel. Dit kan ook trillingen veroorzaken bij een bepaalde snelheid en is lastiger te verhelpen.

J. Broek

Auteur 

 

 

 

dank voor uw antwoord, ik moet inderdaad kijken of balanceren ook bij achterwielen is gebeurt.
Het trillen betreft inderdaad eigenlijk de hele auto, en ja ook wel beetje in het stuur, maar dat lijkt me logisch als de hele auto trilt.
Ik kan zelf beginnen met testen door wielen verwisselen.Heb ik gehoord . Ik kom terug met bevindingen.
groet, johanbroek