Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airbag aan of uit bij kind voorin

Vraag gesteld door SamTessa op 11 mei 2018

Ik heb een nieuwe auto gekocht waarbij de airbag van de passagiersstoel uit kan. Nu heb ik gelezen dat het beter is een kind onder 12 jaar niet voor een airbag te zetten. Echter ik zou mijn kinderen af en toe wel eens op de passagiers stoel willen zetten als zij vriendjes meenemen. Mijn vraag is nu: zet ik de airbag dan uit of laat ik hem toch aan? Ik kan me zo voorstellen dat het in geval van een ongeluk ook erg gevaarlijk kan zijn de airbag uit te zetten. Mijn kinderen zijn 8 en 5 jaar en ze zitten beiden in een Maxi Cosi stoel waarbij ze vooruit kijken.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het plaatsen van een voorwaarts gericht kinderstoeltje op de passagiersstoel voorin met betrekking tot de passagiersairbag

De airbag is in de eerste plaats uitschakelbaar voor kinderen die in een babystoeltje achterstevoren worden vervoerd.

Uw vraag gaat over vervoer van kinderen in voorwaarts geplaatste autostoelen. Voor grotere kinderen die in de rijrichting kijken is het te overwegen om de airbag uit te schakelen. Het kind heeft soms nog niet de juiste lichaamslengte voor de airbag. Lees ook het instructieboekje van de auto voor de adviezen van de fabrikant.

Een stoeltje staat echter altijd het veiligst als het op de achterbank is gemonteerd.