Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

trekkracht auto

Vraag gesteld door Catrien op 18 mei 2018

Ben op zoek naar andere auto. Wil graag een lichtere.
Heb kleine caravan (900 kg), ga graag de bergen in (bv Route Napoleon in Frankrijk) Van welke trekkracht moet ik uitgaan voor een auto om dit soepeltjes te kunnen rijden? (Emissie uitstoot mag maar 105 gr zijn en het moet een benzine auto zijn)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een andere auto maar wel geschikt voor een 900 kg wegende caravan.

Ik denk dat voor ruim voldoende trekkracht 70 kW/95 PK een prima basis is met ongeveer 160 Nm aan koppel. Dan komt u redelijk tot goed daarmee uit de voeten. De lage CO2 uitstoot is natuurlijk het volgende criterium. Ik kwam bijvoorbeeld uit bij de Seat Ibiza 1.0 TSI met 70 kW en 102 gr/km CO2. In de praktijk een prima trekker met dit caravangewicht.

Per individuele auto kunt u altijd ons caravantrek programma raadplegen. Met het selecteren van de juiste auto én caravan krijgt u de praktijk prestaties te zien van de combinatie.***

Reactie van pgmmaathuis:

Een veel betere site om auto-caravan-combinaties te beoordelen is www.caravantrekker.nl. Daar vind je theorie, berekeningen, adviezen en praktijkervaringen.

De ANWB caravantrekker-site beweert dat mijn ca 1.000 kg zware Audi A2 90 pk / 230 Nm ongeschikt is als caravantrekker... Ik ben vorig jaar probleemloos naar Zuid-Spanje gereden, 5.500 km met een Kip Kompakt van 900 kg erachter (gemiddeld 1 op 14).

En ik zou dus eerder voor een kleine diesel kiezen (veel meer koppel, dat is belangrijker dan pk's) en meteen minder CO2 uitstoot