Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De dealer adviseert geen E10 te tanken

Vraag gesteld door nverstee op 5 september 2017

mijn Toyota dealer zegt dat ik beter geen E10 kan tanken in het buitenland en beter super98 kan tanken.Ik heb een Toyota Corolla verso 1.8 vvt-i 5p van 14-01-2005. Volgens de website www.e10check.nl is mijn auto wel geschikt. Maar de dealer geeft aan dat er risico is op schimmelvorming in de tank.

Ik tank normaal in Nederland euro95 en alleen tijdens vakanties in Frankrijk, België en Duitsland E10. Ik heb deze auto nu bijna een half jaar en vraag mij af of het echt kwaad kan als ik incidenteel E10 tank.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over E10.

Formeel mag uw auto op E10 en is er écht geen bezwaar wanneer u dat tankt. Het kan echter zijn dat de motorische prestaties merkbaar een fractie minder zullen zijn en het verbruik iets hoger. Wat dat betreft begrijp ik het advies ook wel van uw dealer om de vookeur uit te spreken voor euro 98. De auto draait er zo goed als zeker lekkerder op en met een beter rendement. De meerprijs wordt daar wellicht ook mee gecompenseerd en is misschien voor iedereen een beter alternatief, wanneer de gewone euro 95 aan de pomp niet meer beschikbaar is.

Maar ik wil nogmaals benadrukken dat het echt niet bezwaarlijk is E10 te tanken. En zéker bij incidenteel gebruik zie ik geen gevaar voor verontreiniging in de benzinetank.