Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco werkt niet meer

Vraag gesteld door Carel48 op 4 mei 2018

De airco van mijn Peugeot 308 van april 2012 werkt niet. Mijn garage (niet de dealer) heeft geadviseerd de auto bij de dealer te laten uitlezen. De airco is wel gevuld, maar slaat niet aan. Oorzaak niet bekend. De dealer stelt na uitlezen, dat het niet alleen de airco is, maar meerdere (niet gespecificeerde oorzaken) zijn in het koelsysteem. Er moet nader naar worden gezocht, kosten onbekend. Wat kan dit zijn, loont een dure reparatie nog wel, is de dealer niet een beetje "overijverig" omdat ik geen klant meer bij hem ben? Wie weet een oplossing.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een weigerende airco van uw Peugeot 308.

De dealer stelt vast dat na het uitlezen nog niet de diagnose valt op te maken. Ik zie daar niet direct kwade opzet in omdat u geen klant bent van de betreffende dealer. Ik kom is een soortgelijk geval de elektrische thermostaat tegen als onderdeel en dat maakt wezenlijk deel uit van het koelsysteem. Daar lijkt de dealer ook op te doelen maar alleen uitlezen is dus niet genoeg.

Ik kan me dus wel vinden in deze procedure en kan het euvel te maken hebben met de aansturing. Misschien moet u de dealer toch het voordeel van de twijfel geven en vinger aan de pols houden wat betreft de kosten. Wat kost verdere diagnose stellen, vervolgens wat kost het herstel én de vraag of het probleem daarmee definitief is opgelost.***

Reactie van Pedekie:

Beste Carel, ook ik had een zelfde probleem bij mijn Peugeot partner 2003. Vloeistof bijgevuld uit laten lezen bij dealer, geen oplossing. De dealer is er verder ingedoken en de oplossing bleek de regel thermostaat te zijn die langs de aanjager, bij het interieurfilter, te zijn. Nieuwe erin probleem opgelost.***

Reactie van Carel48:

Hartelijk dank voor jullie reactie. Inmiddels heeft de dealer de compressor en pomp vervangen en alles werkt weer. Wel vreemd dat de km-teller met 6.000 km was verhoogd in een paar dagen nadat de auto "geüpdate" was. Is na mijn protest inmiddels ook weer teruggedraaid, na een dag contact met Nefkens Utrecht en de komst van iemand van de RDW. Mijn vraag wie er met mijn auto op vakantie was geweest werd niet echt gewaardeerd. Zij waren nog sjachrijniger dan ik na de rekening van 900,- euro. haha. Nogmaals bedankt.